By enido

Hogyan erősíti immunrendszerünket a masszázs?

Az egészségünket, melynek kulcseleme az immunrendszer, számtalan módszerrel igyekezhetünk fenntartani, ilyenek például a különböző mozgásformák, légzéstechnikák, meditáció, a változatos és kiegyensúlyozott étrend, a szabadban töltött idő, a minőségi alvás és bizony a masszázs is.

Ahogy a mottónkban is olvashatod: A masszázs nem luxus, hanem út az egészségesebb és boldogabb élethez. Ez magában foglalja nemcsak az izomzatra, ízületekre és közérzetre kifejtett közismert jótékony hatásait, hanem azt is, hogy a masszázs képes közvetve és közvetlenül is hatni ellenállóképességünkre.

Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói kimutatták, hogy a masszázsok jelentős fizikai változásokat idéznek elő a testben, beleértve az immunrendszer erősítését, ami a szervezet legfontosabb védekezőeszköze a betegségekkel szemben. A vizsgálat 29 szerencsés résztvevője 45 perc svédmasszázst (relaxáló, teljes testmasszázst) kapott, míg egy másik csoport 45 perc könnyed érintést. A masszázscsoportban résztvevők szervezetében számos előnyt mutattak ki, beleértve a keringő limfociták növekedését.
Ez az immunrendszer fehérvérsejtjeinek egyik formája, amely különösen elterjedt a nyirokrendszerben. A masszázs egyéb előnyei között szerepelt a gyulladásos citokinek, a kortizol (stresszhormon) és a vazopresszin, vagyis az agresszív viselkedéshez kapcsolódó hormon alacsonyabb szintje.

Miért kulcsfontosságú az egészséges nyirokrendszer az általános egészségünk szempontjából?

A masszázs fokozza a nyirokrendszer működését. Hogy ez miért is olyan fontos, ahhoz érdemes tudnunk, hogy a nyirokrendszerünk felelős a méreganyagok és az anyagcsere-hulladékok elszállításáért, vagyis azoknak a szervezetből való kiürítésében igen fontos szerepe van.

Ha a nyirokkeringés jól működik, akkor a szervezet méregtelenítő folyamati gördülékenyen működhetnek. A méregtelenítés hatására pedig erősödik az immunrendszer, ami így képes beindítani a test egyes öngyógyító mechanizmusait.
A nyirokrendszer továbbá fehérvérsejteket is termel, tárol és hordoz, amelyeket testünk a fertőzések és a betegségek leküzdésére használ. A nyirokerek a test összes szövetébe szerteágaznak, hasonlóan az erekhez.

Milyen további egészségügyi előnyöket várhatunk a masszázstól?

A nyirokkeringés mellett a vérkeringést is fokozza, ezzel segíti a mikrokapillárisok működését. Ide tartoznak a testünket behálózó vékony hajszálerek, melyek sajnos kevés figyelmet kapnak hétköznapjainkban. Nagyon fontos, hogy a testünkben lévő megközelítőleg 100.000 km hosszú érhálózat egésze (hosszabb, mint az egyenlítő!) zavartalanul el tudja látni a feladatát. Ahhoz, hogy sejtjeink megfelelő tápanyag- és oxigénellátást kapjanak ennek a rendszernek erősnek, rugalmasnak és jól átjárhatónak kell lennie, melyhez a rendszeres masszázzsal hatékonyan hozzájárulhatunk.

A következő említésre méltó hatása a stresszoldás. Bizonyítottan nem csak mentálisan könnyebbülünk meg, hanem sejtszinten is segíti az ellazulást, regenerálódást. A stressz sajnos nagyban hozzájárul immunrendszerünk hatékonyságának csökkenéséhez.
A masszázs egy kiváló módja annak, hogy oldjuk a szorongást, illetve megtapasztaljunk egy testi-lelki megújulást.

A masszázs utóbbi két hatása, az ellazulás és sejtjeink oxigénnel való ellátása hozzájárul a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz. Ez szintén sokat erősíthet az immunitásunkon, hiszen az éjszakai mélyalvásban fontos regenerációs folyamatokat végez szervezetünk.

Összefoglalva a masszázs kiválóan:

Mindezen jótékony egészségügyi hatásokat a speciális masszázstechnikák, illetve a masszázs során használt gyógynövényolajok és eszközök képesek tovább fokozni:

A kezelés közben használt labdacsokat gyógynövényekkel töltjük meg, melyek a bőrön keresztül felszívódnak és kifejtik áldásos hatásukat. Kifejezetten immunerősítő gyógynövények például a kakukkfű, a bazsalikom, a ginzeng és a menta.
Bővebben a Thai herbal labdacs masszázsról >>

A megfelelő eljárással készített illóolajok nem csak illatukkal hatnak ránk, hanem a növények hatóanyagait is tartalmazzák, melyek a bőrbe bemasszírozva pozitív egészségügyi hatásokat, immunerősítő folyamatokat támogatnak.
Bővebben az aromaolajos masszázsról >>

A kézi masszázsnál hatékonyabb módon javítja a szöveti keringést. A bőr felületének dörzsölése elősegíti az energia felszabadulását és csökkenti a gyulladást. Masszázs során az olaj hatására a só oldódik és több mint 80 féle ásványi anyag és nyomelem tud a bőrön keresztül beszívódni. Belülről erősíti, építi a sejteket és az immunrendszert.
Bővebben a Himalája kristály gua sha intenzív mélyszöveti masszázsról >>

A masszázs immunrendszererősítő hatását preventív jelleggel érdemes kihasználni, tehát megelőzésre alkalmazzuk. Már kialakult nátha vagy megfázás esetén a masszázs kifejezetten ellenjavallt, hiszen akkor a szervezet minden energiájával a betegséget okozó baktériumok és/vagy vírusok ellen küzd, így ilyenkor külön terhet róna a méregtelenítő folyamatok elindítása.

Ellenben, ha a masszázs rendszeresen része az életüknek, úgy a megbetegedések kockázata jelentősen lecsökkenhet.